Gonore

Gonore ‘nin diğer adı bel soğukluğudur. Gonokok adı verilen bir bakterinin yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Erkeklerde sıklıkla idrar kanalı iltihabı (üretrit), kadınlar da ise sıklıkla rahim ağzı bölgesi iltihabı (servisit) yapan bir hastalıktır. Korunmasız ve çok eşli ilişkiler yüzünden cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. Erkekten kadına bulaşması daha kolaydır. Gonore hastalığının kuluçka süresi 2-30 gündür. Belirtiler ise enjekte olduktan sonra 4-6 gün içerisinde belirir. Gonore etkeni faranjit, septisemi, eklem yangısı ve göz yangısı gibi hastalıklara da yol açabilir. Ayrıca normal doğum sırasında anneden bebeğe geçebilmekte ve yeni doğan bebeklerde gözün konjuktiva adı verilen  beyaz kısmı enfekte olup bu şekilde körlüğe sebep olmaktadır. Dünyada gonore hastalığına 50 milyondan fazla insan yakalanmakta ve her 30 saniyede bir kadın bel soğukluğu yani gonore hastalığına yakalandığı bilinmektedir.

Kadınlar da oluşan enfeksiyon özellikle servikste  başlar. Ateş, cinsel birliktelik anında ağrı, karın ağrısı, yoğun kıvamlı ve sarı yeşilimtırak renkte  kötü kokulu akıntı, idrar anında yanma ve acı hissi, adet döneminin yoğun geçmesi ve adet dönemi arasında kanama ve şiddetli kasık ağrıları görülmektedir.

Erkeklerde ise Gonore belirtileri ilişkiden bir hafta sonra ortaya çıkar. Öncelikle hafif bir yanma görülür. Daha sonra cinsel organdan damlalar halinde sarımtırak sıvı gelip akıntı yeri şişer ve kızarır. Sık sık idrar yapma hissi uyandırır. Nadiren de boğaz ağrısı ve gözler de kaşıntı da görülebilir. Gonore hastalığına Neisseria gonorrhoeae isimli bakteri neden olmaktadır.

Gonore bakterisi sadece insandan insana direk temas halinde bulaşır. İnsan vücudu haricinde yaşayamaz. Kadından erkeğe bulaşması daha zordur. Birden fazla kişiyle ve korunmadan cinsel ilişkiye girmek risk faktörleri arasındadır.

Tedavi edilmeyen komplikasyonlar ciddi sonuçlara yol açmaktadır.

Kadınlarda; Kısırlık, dış gebelik, bertholin, düşük riski, erken doğum, rahim yolunda enfeksiyonu

Yeni doğan bebeklerde ; Konjüktivit, kan dolaşımı enfeksiyonu, kafa derisi enfeksiyonu

Erkeklerde ; Kısırlık, prostat bezesi inflomasyonu

Genital bölge haricinde ise ateş, deri enfeksiyonu, kan dolaşımı enfeksiyonu, kalp kapakçığı yada kalp odacığı enfeksiyonu, beyin ve omiriliği  çevreleyen sıvı dokuları enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

Servikal ve vajinal akıntıya  kültür antibiogram  testi yapılarak teşhis konur.

Gonora hastalığında erken teşhis hastalığın daha kolay ve çabuk geçmesinin sağlar. Antibiyotikler hap yada iğne şeklinde doktorunuzun verdiği ilaçlar doğrultusunda tedavi yapılır. Antibiyotik kullanımından sonra tekrar kültür testi yapılır.

Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Çok eşli bir yaşamınız varsa cinsel ilişki sırasında korunulmalı ve genital bölge temizliğine önem gösterilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!